90’lı yıllar ve öncesinde ev eğlencelerinin en sevilenlerinden biri bilmecelerdi. Evlerde toplanılan akşamlarda büyükler sohbet ederken çocuklar da birbirlerine hikayeler anlatır ya da bilmece sorarak eğlenirlerdi. Kimi zaman büyüklerin de dahil olduğu ve ilginç bilmecelerle çocukları meraklandırdıkları bu güzel zamanlar artık yavaş yavaş geride kalıyor gibi görünebilir ama galiba biraz yanılıyorsunuz.
Günümüz çocukları hem dijital hem geleneksel bilmecelere bayılıyorlar. Peki, çocukların da yetişkinlerin de bilmeceleri seviyor olmasını ne ile açıklayabiliriz?
Bilmeceler, soruluşları itibariyle bir maceraya atılma izlenimi uyandırır ve verilen ipuçlarından yola çıkarak doğru cevabı bulmayı sağlar. Böylece çocukların hem hayal güçleri gelişir hem de analitik düşünme ve karar verme becerilerinin gelişimi desteklenir.
Bunların yanında bilmeceler ile zaman geçiren çocuklar bir arada olup birlikte iletişim kurduklarından sosyal iletişim becerileri de güçlenir. Arkadaşlarına bilmece soran ya da arkadaşları tarafında sorulan bilmeceleri cevaplayan çocuklar sosyal anlamda daha nitelikli ve istekli bireyler olurlar.
Hangi Bilmeceler Faydalı?
Aslına bakarsanız sadece bir ya da birkaç tip bilmeceyi faydalı diğerlerini faydasız görmek son derece yanlış çünkü çözüme ulaşmak için ipuçlarını değerlendirmeyi gerektiren bütün bilmeceler, çocuk gelişimi açısından son derece faydalıdır.
Çocukların dilsel ve düşünsel becerilerini geliştiren bilmeceler aynı zamanda öğrenme sürecini de daha keyifli ve eğlenceli bir hale getirdiğinden eğitimde sıkça tercih edilirler.
Bilmeceler Zeka Geliştirir mi?
Temel olarak bilmecelerin tek başına zeka geliştirdiğini söylemek biraz zor ancak bilmece tadında egzersizler ve zeka gelişimini destekleyici diğer unsurlarla birlikte kullanıldığında son derece faydalıdırlar. Zihinsel becerilerin gelişimine yardımcı olmak için bilmecelerden yararlanmak oldukça makul bir yol olsa da tek başına bir mucize beklememek gerekir. Peki, bilmeceler zeka gelişimine nasıl destek oluyor?
Bilmecede verilen bilgileri kullanan ve bu bilgileri harmanlayarak doğru sonuca varmaya çalışan çocukların düşünme becerileri güçlenir. Bu güçlenme dolaylı olarak zihinsel becerilerin de gelişimine destek olan bir unsurdur.
Çocukların eğitiminde kullanılacak bilmeceler belirlenirken seçici olmakta fayda vardır. Birçok farklı alanda ve türde bilmecelerin varlığından söz edebileceğimiz için çocuklara sorulacak bilmeceyi seçerken yaş, zeka düzeyi, ruhsal durum ve isteklilik gibi kriterler gözetilmelidir. Çocukların bilmesinin zor olduğu bilmeceler sormak, onları başarma duygusundan mahrum bırakacağı için hem psikolojik hem de zihinsel gelişimlerine negatif yönde etki edecektir ama eğer biraz uğraşarak cevabını bulabilecekleri bilmeceler sorarsanız mücadele etme ve başarma duygusunu tadacaklardır. Böylelikle de zihinsel ve ruhsal gelişimleri olumlu etkilenecektir.
Bunlarla birlikte geleneksel bilmeceleri, zeka oyunları ile birlikte düşünmeniz yararınıza olacaktır. MentalUP Zeka Oyunları gibi bilmece tadında ve maceralı eğitsel oyunlar sunan uygulamalar, nitelikli bir zihinsel gelişim sürecinin inşası için tutarlı bir yoldur. Aynı şekilde çocukların çözebileceği basit zeka bulmacaları ve kelime bilmeceleri de zihinsel gelişime katkı yapan basit ama başarı düzeyi yüksek seçeneklerdir.