Bebekler için en doğru beslenme nasıl olmalı? Beslenme bir bebeğin fiziksel, bilişsel, motor becerilerini etkileyen en önemli olgudur. Doğru bir beslenmeyle büyütülen bebekler yaşamlarının ileriki dönemlerinde güçlü bir bağışıklık sistemine de sahip olurlar. Bebek beslenmesi kendi arasında dönemlere ayrılır ve her dönemde kendine özgü yapılması gerekenler vardır. Bunların bilinmesi anneye hem kolaylık sağlar hem de bebeğin gelişimini olumlu yönde etkiler.
0-4 Aylık Dönemde Bebeğin Beslenmesi
- Normal süt salgılayan bir anne, bebeğin ilk 4 aylık dönemindeki tüm besin gereksinimlerini karşılayabilir. Annenin sütü yeterliyse bu dönemde sadece anne sütü verilmelidir.
- Anne sütü bebeğe yetmiyorsa, bu ihtiyaç ya sütannelerden ya da diğer sütlerden karşılanabilir.
- Herhangi bir nedenle bebek hiç emzirilemezse bebeğe uygun hazır mama verilir. Mama ilk günler bir öğünde 50 ml hazırlanarak verilir. Zamanla bu oran 125 ml olacak şekilde günde 6-8 kez verilir.
5-6 Aylık Dönemde Bebeğin Beslenmesi
- Bu dönemde bebeğin temel besin maddesi yine anne sütüdür.
- Bebek yavaş yavaş ek besine ve kaşığa alıştırılır.
- Verilen ek besin çeşidi ve miktarı aşama aşama değiştirilir.
7-12 Aylık Dönemde Bebeğin Beslenmesi
- 5-6 ay arası dönemde, bebek değişik besinlere ve kaşığa alışmaya başlamıştır. 7 aydan sonra, bebeğin alıştığı besinler belirli öğün ve miktarlarda verilir.
- 7 aydan sonra bebeğe evde pişen yemeklerden verilebilir. Ancak bu yemekler baharatlı ve tuzlu olmamalı ve iyice ezilmelidir.
- Anne sütü varsa bebek bu dönemde de anne sütünü alabilir. Bebek anne sütü yeterli gelmeyeceği için diğer sütlerden de faydalandırılmalıdır.
- Bu dönemde öğünler 5-6 arasında değişir.
1-5 Yaş Arası Dönemde Beslenme
- Ailenin dengeli ve yeterli bir beslenme rutini varsa, bu dönemde çocuk için özel besin hazırlanmasına gerek olmayabilir.
- Bu dönemde çocuk genellikle üç öğün yemek yer. Yemek aralarında süt ve meyve verilebilir. Şekerleme, pasta, bisküvi gibi besinlerin verilmesi gereksizdir.
- Bu dönemde çocuk kendi kendine yemek yemek için istek duyar. Çocuğun bu isteği yerine getirilmelidir.
Sağlıklı beslenme küçük yaşlarda ailede öğrenilen bir alışkanlıktır. Ailenin bu konuda iyi bir model olması anne çocuk ilişkisine de olumlu yönde yansıyacaktır.