Anzer balı, Rize’nin Anzer yaylasında bulunan Kafkas arılarının binlerce çeşit çiçek polenlerini bir araya getirerek oluşturduğu bal türüdür. Dünya çapında bilinen en faydalı bal türlerinden bir tanesidir. Bu balın ortaya çıkması için Kafkas arıları 400’den fazla çiçeği dolaşarak polen toplar. Bu polenlerin tek bir kovanda birleştirilmesi ile de Anzer balı oluşur.
Anzer balı düşük glikoz değerine ve aromalı bir tada sahiptir. İnsanın yedikçe yiyesi gelir üstelik mis gibi kokusu iştah arttırır. Fakat diğer ballardan daha ağır olduğu için kararınca tüketilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde sağlığa ciddi zarar verebilir. Normal oranlarda tüketilirse mucizevi bir etkiye sahiptir.
Anzer Balının Farkı Nedir?
Anzer balının farkı, balı üreten arılar ve tek bir çiçek yerine 400’den fazla çiçekten toplanan polenlerdir. Diğer farkları ise rengi, tadı, kokusu ve düşük glikoz değeridir. Anzer balı kokusunu çiçeklerde bulunan aromatik volatil yağından alır. Bu yağ çiçeklerin kokmasını sağlar. Dolayısıyla Anzer balı da bu kokudan nasiplenir. Toplanan onlarca polenden yalnızca bir kısmı Anzer balına dönüştürülür. Bu miktar nektarlarda yer alan şeker konsantresine göre değişiklik gösterir.
Anzer Balı ile Çiçek Balının Farkı Nedir?
Arıların toplamış olduğu çiçeğin türüne göre balın tadında ve kokusunda değişiklik yaşanır. Çiçek balları, bitki balları ve ağaç balları bal çeşitlerindendir. Ağaç balları, ormanlarda bulunan ağaçları böceklerin delmesi ile ortaya çıkar. Ağaç delindikten sonra işçi arılar ağacın gövdesinden sıvıyı toplayarak bal haline getirir.
Çiçek balı ise en kaliteli ballar arasındadır. Çiçek balı da çiçeklerin gövdesinde, yapraklarında ve çiçeklerinde oluşan nektarları toplayarak elde edilir. Türkiye’de de en iyi şekilde yetişen bal türü ise Anzer balıdır.
Anzer Balı Sporculara Önerilir mi?
Anzer balı sporculara önerilir mi sorusu sıklıkla merak edilir. Anzer balı enerjiye çabuk dönüştüğü için sporcuların da tüketmesi tavsiye edilir. Bu nedenle koşu, bisiklet yarışı, dağcılık, atletizm, yüzme ve futbol gibi spor dallarında görev yapan sporcuların Anzer balı tüketmesi çok daha başarılı olmasını sağlar.
Anzer balının çok faydalı olması sebebi ile pek çok ülkeye ihraç edilir. Anzer balının ihraç edildiği ülkeler arasında Japonya, Almanya, Amerika, İngiltere, Fransa, Kuveyt ve Suudi Arabistan yer alır. Rize Ayder yaylasında üretimi yapılan bu bal dünya çapında da yaygın hale gelmiştir. Öyle ki günümüze Osmanlı Devleti’nden taşınmış, o zamanlarda da padişahlar tarafından sıklıkla tüketilmektedir.
Anzer Balının Yararları
Anzer balının yararları saymakla bitmez. Pek çok kişi tarafından bilinmeyen Anzer balı faydaları şu şekilde gösterilebilir;
- Açık yaraların üzerine sürüldüğü zaman yaranın daha çabuk kapanmasını ve enfeksiyon kapmamasını sağlar.
- Kansızlığı olan kişilerin normal kan değerlerine kavuşmasını sağlar.
- Cilt üzerinde maske olarak kullanıldığı zaman akne ve sivilce gibi problemlere olumlu etki gösterir.
- Vücut yaralarına merhem niyetine kullanılabilir.
- Kanser hastalıklarına iyi gelir. Özellikle erken teşhis edilirse tedavi yerine kullanılabilir.
- İshal ve kabızlık problemlerine iyi gelir.
- Sarılık problemi olan kişilerin tedavisinde etkilidir. Çünkü Anzer balının kan yapıcı niteliği vardır.
- Enerji arttırıcı özelliği vardır. Özellikle kırgınlık ve halsizlik durumlarında çok iyi etki gösterir.
- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Özellikle yemekten sonra hazımsızlık söz konusu olunca Anzer balı etkisini gösterir.
Anzer balı görüldüğü üzere oldukça faydalı bir besindir. En önemli avantajı ise bebeklerde, çocuklarda ve erişkinlerde rahatlıkla kullanılabiliyor olmasıdır.