Kısırlık çiftler için oldukça korkunç bir durum olarak görülmektedir. Toplum ve aile baskısı, dünyaya kendilerinden bir parça getirememeleri gibi birçok sebep hem psikolojik anlamda hem de fizyolojik anlamda çiftleri yormaktadır. Kadınlarda kısırlık belirtileri ve nedenleri ise birçok konuyu barındırır. Genetik, beslenme, psikoloji, düzenli bir hayat, cinsellik gibi daha birçok konu bu durumu kapsar.
Kısırlık Nedir?
Kısırlık tıpta infertilite olarak adlandırılır. Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan kişilere kısır denir. Kadınlarda düzenli yumurtlama dönemi olmaması sonucu oluşabilir. Kadının hemen çocuğu olmaması kısır olduğu anlamına gelmez. Çiftler arasında herhangi bir doğum kontrolü olmadığı ve bir yıl boyunca düzenli bir cinsel ilişkisi olduğu halde çocuk sahibi olamıyorsa bu duruma kısırlık denebilir. Kısırlık kriterleri arasında en önemli faktör ise yaştır. 35 yaş altı çiftlerde 1 yıl, 35 yaş üstü çiftlerde ise en az 6 ay doğum kontrolü olmaksızın düzenli bir cinsel ilişki olması halinde çocuk olmaması durumu kısırlık tanısını koydurabilir. Ancak günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan tıp dünyası sayesinde bebek sahibi olmak oldukça kolay hale geldi. Kadınlarda kısırlık belirtileri ve nedenleri araştırıldığında ise tedavi yöntemleri de buna göre şekil almaktadır.
Kısırlık Belirtileri
Kadınlarda kısırlık belirtileri ve nedenleri konuları oldukça önemli konulardır. Çünkü kısır olan kadında belirti ve nedenler için gerekli tahlil ve tetkikler yapılarak inceleme yapılır. Bu nedenler ve belirtiler üzerinden tedavi olacaksa nasıl bir tedavi uygulanması gerektiği uzman doktorlar tarafından belirlenir. Kısırlık belirtileri ise şu şekildedir; düzensiz regl döngüsü ya da hiç regl olamamak, regl dönemlerinde şiddetli karın ağrıları görülmesi, regl kanamasının olması gereken düzeyden fazla olması, hamile olunmadığı halde memelerden süt gelmesi, aşırı kilo alımı ve buna bağlı olarak hormonal düzensizlikler sonucu aşırı tüylenme ve sivilce problemleri görülebilir.
Kısırlık Nedenleri
Kadınlarda kısırlık belirtileri ve nedenleri birçok faktöre bağlı değişmektedir. Kısırlık nedenlerinden bazıları ise düzensiz regl döngüsü, düzensiz yumurtlama olması, yumurta kalitesinin düşük olması, yumurtalık rezervinin azalmış olması, rahim duvarında miyom (iyi huylu tümör) görülmesi, aşırı kafein alımı, aşırı alkol ve sigara tüketimi, obezite ya da geçmişinde geçirilmiş olan bir karın içi ameliyattır.