Yağlı boya tablosu nasıl yapılır? Sanatın her alanında olduğu gibi yağlı boya tablo yapmak da yetenek ve hayal gücünü bir araya getiren bir icraattır. Yağlı boya tablo adı üzerinde yağ bazlı boyanın gelişi güzel fırça darbeleriyle tuvale aktarılmasıyla oluşan bir resim sanatıdır. Peki yağlı boya bir tablo yapmak için bize nelere gerekir?
Yağlı Boya Tablo Malzemeleri
Yağlı boya tablonun olmazsa olmaz dediğimiz baş yağlı boya malzemeleri ya da elemanları boya, tuval, fırça, palet, şövale, kara kalem, isteğe bağlı tiner, haşhaş yağı, keten yağı ve en önemlisi hayal gücü ile yeteneğin birleşimidir. Yağlı boya çalışması yapmak için öncelikle pratiğimizi geliştirmek amacıyla kara kalem eskizleri yapmak mühimdir. Böylece tuvali boyamaya başlamadan önce çizeceğimiz resmin iskeletini daha kolay ortaya koyabiliriz. Bir diğer önemli husus da ana renkleri ve ara renklerin kullanımını iyi bilmektir.
İlkokul sıralarından beri resim derslerinde öğretilen ana konu ana ve ara renklerdir. Çoğumuzun bildiği gibi ana renkler sarı, mavi ve kırmızıdan oluşur. Ara renkler ise nu ana renklerin karışımıyla elde edilen turuncu( sarı + kırmızı), mor(kırmızı + mavi), yeşil(sarı + mavi) dir. Bu renkleri iyi bilmekle beraber hangi renkten hangi oranda karıştırılarak hangi tonda bir renk elde etmek istediğimiz ise deneme yanılma yöntemi ile oluşabilecek bir bilgidir. İşin bu kısmını hallettikten sonra önemli olan bir diğer madde fırça darbelerini atacağımız tuval seçimidir.
Yapmak istediğimiz resme göre tuval çeşitleri boyut ve dokuya göre oldukça fazladır.18 e 24,35 e 50,100 e 120, 120 ye 150 ye kadar çizmek istediğiniz resme göre çok çeşitli boyutlarda tuvaller olduğu gibi tuvalin bezinin dokusunun da yumuşak ve sıkı olması bir o kadar önemlidir. Bir diğer aşama da yağlı boyanın fırçalarını seçmektir. Ne kadar kaliteli fırça kullanırsanız yaptığınız dokunuşlar bir o kadar zarif olacaktır. Fırça çeşitleri de markadan markaya değişmekle beraber kalınlığına göre 1 den 20 numaraya kadar fırça elde etmeniz gerekir. Çünkü yaptığınız resmin bazı yerlerinde ince dokunuşlar gerektiğinden ince uçlu bir fırça gerekirken arka fonu boyarken kalın uçlu bir fırça gerekecektir. Bununla beraber yağlı boya sulu boya yada akrilik boya gibi hemen kurumayan bir boya olduğu için ne kadar fazla fırçanız olursa o kadar temiz bir tablo ortaya çıkarmış olursunuz.
Yağlı boya da fırça seçimi ne kadar önemliyse yapacağınız resmin hangi teknikle yapılacağı da bir o kadar önemlidir. Burada renklerin tonu devreye girer. Beyaz renk doğadaki yedi rengin karışımıdır. Doğadaki bu renkler sıcak renkler ve soğuk renkler olmak üzere ayrılırlar. Örneğin sarı sıcak bir ren iken mavi soğuk renge girer. Yağlı boya çalışırken üst üste sıcak renk kullanımı yada üst üste soğuk renk kullanımı resmi boğucu hale getirebilir. Bu sebepten renk geçişleri konusunda dikkatli olmak resmin aurasını tamamen değiştirir. Yani resimde resimler arasındaki kontrastın dengesini tutturmak oldukça önemlidir. Bu şekilde resme derinlik kazandırarak gerçekliğini arttırabilirsiniz. Örneğin arka fon çok açık bir renk ile boyanıp çizilen şekil daha zıt ve keskin bir renk ile boyanırsa resimde gerçeklik algısı ve derinlik azalacaktır. Fırça darbeleri ise tamamen kişiye özgü bir sanattır. Yağlı boya tablonun güzel olan tarafı da fırça darbelerinin verdiği bu özgürlük hissidir.
Tabloyu yapmaya başlamadan önce herhangi bir fotoğraftan bakarak çiziliyorsa örnek alınan çizimin iskeletinin oranlarını düzgün bir şekilde ayarlayarak kara kalem ile kabaca bir çizim yapılır. Geriye kalan kısım çizerin hayal gücü ile tablo arasındadır. Fırça darbeleri her ne kadar özgünse de bu darbeleri atarken atlanmaması gereken önemli detaylar vardır. Öncelikle fırçaların temiz olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Boyayı inceltmek için ise tiner, haşhaş yağı yada keten yağı kullanılabilir. Fiyat uygunluğu bakımından kullanılan sentetik tinerin ağır bir kokusu olması sebebiyle çalıştığımız odanın havadar olması oldukça önemlidir. Şövalenin duruş açısı da oldukça mühimdir. Çünkü resmi yaparken tablonun ışığın geliş yönüne göre ayarlanması gerekir.
Resmi bir katman boyadıktan sonra diğer katmana geçmek için bir süre beklemek gerekir. Çünkü yağlı boya akrilik gibi hemen kuruyan bir boya değildir. Zaman ister, emek ister. Bu sebeptendir ki yağlı boya ile yapılmış tablolar daha canlı daha gerçekçi daha estetik bir görünüşe sahiptir.
Yağlı boya tablo yapmaya başlamadan önce kara kalem çalışması yapmak yada akrilik boya ile pratik yapmak yağlı boya ile çalışmaya başlayınca daha emin adımlarla fırça darbeleri atmaya başladığınızı farkedebilirsiniz. Fakat tablo yaparken olması gereken en önemli şey hayal gücü ve yetenektir. Ruhunuzu serbest bırakın. Bırakın o ruh parmaklarınızdan fırçaya oradan da tuvale yansısın. Emin olun bu şekilde ne kadar harika çalışmalar çıkardığınızı görünce siz bile şaşıracaksınız.